15-годишната Гитанджали Рао стана първото в историята Дете на годината на

...
15-годишната Гитанджали Рао стана първото в историята Дете на годината на
Коментари Харесай

За първи път: Тайм избра Дете на годината

15-годишната Гитанджали Рао стана първото в историята " Дете на годината " на списание " Тайм ". Новата ранглиста е въодушевена от триумфите на екоактивистката Грета Тунберг, която през 2019-а стана най-младата носителка на купата " Личност на годината ".

" Малките крачки са от голямо значение. Това са елементарни деца, които трансформират света към себе си по лек, занимателен и авторитетен метод ", казва редакторката Андреа Делбанко. След като преглеждат над 5000 претендента, от списанието изобретателката Рао, съобщи Би Ти Ви. Когато е на 12, тя основава устройство, което по бърз и на ниска цена метод ревизира дали водата съдържа олово. Tethys е толкоз впечатляващ, че тя влиза в листата на най-перспективните млади учени на " Форбс ", печели премия от 25 000 $, а Google желае да снима документален филм за нея.



В интервю по Зуум с Анджелина Джоли детето-чудо споделя, че е създало приложение, улавящо признаци на експанзия в онлайн общуването. Kindly е изкуствен интелект, който отсява думи и словосъчетания, които биха могли да бъдат възприети като засегнатост и дава опция на създателя да ги изтрие или редактира преди да ги изпрати. " Тийнейджърите постоянно сме избухливи и внезапни. Приложението ти дава опция да премислиш какво си споделил и да бъдеш по-внимателен идващия път ", изяснява Гитанджали.

Тийнейджърката също по този начин преподава. Заедно с учебни заведения и музеи, тя провежда уъркшопове, в които изяснява метода си в пет крачки: наблюдаване, търсене на концепция, изследване, основаване и връзка. Вече е имала над 30 000 ученика.

" В края на занятието всеки има концепция, над която да стартира да работи. И в случай че това е допустимо единствено за 45 минути, то представете си какви резултати бихте постигнали, в случай че се посветите с месеци на нещо. Вълнувам се постоянно, когато получавам писма, в които ми споделят:  " Хей, посетих уъркшопа ти преди 4 месеца, беше ужасно, ето го и крайния резултат - обувка, която сама набира полицията ". 

Освен академик Гитанджали е и надарен музикант.Когато е единствено на 3 години тя пита майка си по какъв начин би могла да помогне на някой, който боледува и тя ѝ предлага да се научи да свири на пиано.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР